maandag 30 april 2012

Warme voeten

Het gaat goed. Als alles zo mooi op schema blijft, zullen we nog kunnen schilderen vooraleer we verhuizen (beschouw dat laatste maar als een grapje).
Vorige week zijn ze een eerste deel van de ramen komen plaatsen. Nu werden alle ramen in het hoofdhuis vervangen. In een tweede fase komen ze de ramen in de bijbouw + de nieuwe voordeur plaatsen. Na heel veel wikken en wegen, van hout over aluminium over hout, is de keuze gevallen op... aluminium. Zwart en gemoffeld (wat zoveel wil zeggen als mat). Het resultaat mag er best wel wezen. Ik slaag er niet in om er mooie foto's van te maken. De ramen moeten nog uitgeplakt worden, waardoor het weer een gans ander zicht zal zijn. Aangezien ons huis halfopen is, valt het nu al op hoe licht het zal zijn. En nu zijn de venstergaten achteraan nog dichtgemaakt met osb-platen.

raam straatkant


raam zijkant (oprit)

Zaterdag legden Frank en Mario, de loodgieter, de vloerverwarming. Ik stelde mij dit altijd voor als een vloer vol rode en blauwe spiralen, maar die spiralen zijn gewoon wit. In totaal liggen er 9 circuits, wat goed is voor een totale lengte van 600 meter buizen. Ik vind het een zalige gedachte dat we nooit meer koude voeten zullen hebben. Zelfs in de inkom en de wc.
De volgende fase is het gieten van de polybeton. Die mannen hebben door het regenweer de nodige vertraging opgelopen, dus het is best wel spannend of ze onze timing zullen halen. Eigenlijk zou de vloer er moeten liggen tegen ten laatste half mei. Dan pas zullen we terug vollen bak kunnen verder werken.
donderdag 26 april 2012

Hoera! We hebben een dak!

De regen lijkt niet meer te stoppen. Wanneer was de laatste zonnige dag? We kunnen het ons haast niet meer herinneren. We verlangen zo naar wat zon op onze huid, buiten kunnen picknicken, ... Maar wij verlangen bovenal naar droge dagen, zodat ze verder kunnen werken aan ons huis. De dakwerker heeft een aantal droge dagen nodig, de mensen van de polybeton ook. Maar als de een niet geweest is, kan de ander niet verder. En zo kijken we met bange ogen naar de 14-daagse weersvoorspelling.

Aangezien ik een fantastische man heb, die de timing en de planning perfect beheerst en in zijn hoofd heeft, en het bovenal zeer goed coördineert, is het hem gelukt om de dakwerker te overtuigen om er toch aan te beginnen. Een halve droge dag voor de balkenstructuur en osb-platen, nog een halve droge dag voor de roofing. Niet dat het nu al klaar is, maar het is wel dicht, zodat het niet meer binnenregent. Bovenop de roofing komt nog isolatie en de eindafwerking zijn Resitrix-platen. Voor de leken onder ons, het is een soort rubberafwerking.

de balkenstructuur voor het dak

ons terrasmuurtje met 3 lichtpuntjes

de roofingEn dan kwam de volgende logische fase, namelijk de buizenfase. Frank en Tom legden alles klaar voor de electriciteit, Mario, de loodgieter, legde alle chauffage- en waterbuizen. We staken alles in de grond. Deze fase is maar heel kort zichtbaar en levert een wirwar van kabels op, die ik graag even met jullie deel.

De badkamer: zoek de plaats van toilet en lavabo :-)
Van korte duur, inderdaad. Gisteren kwam Isotrie, de mannen van de isolatie, PU spuiten over de ganse gelijkvloerse verdieping. En opnieuw viel mijn mond open van de verandering die zoiets teweeg brengt. Het is een gigantische oppervlakte en het wordt onze keuken en leefruimte...

Vanuit straatkant naar tuinkant gezien. Het gat van het raam is dichtgemaakt.

En omgekeerd: van tuinkant naar straatkant gezien. Rechts komt een kastenwand, waar de keuken in geïntegreerd wordt.Ook hier werd het gat van het raam dichtgemaakt.

zondag 15 april 2012

Oud en nieuw met elkaar verbonden

Het is zover, het oude en het nieuwe gedeelte zijn met elkaar verbonden. Ik was al supertevreden over de gevelsteen die we gekozen hebben, maar geloof me, het is nog mooier dan ik ooit gedacht had. Nu vind ik ook dat de rode baksteen perfect past bij de bruinzwarte baksteen. De ganse stutingsconstructie is weg, we kunnen al beginnen wegdromen van de megaruimte die onze beneden ooit zal worden... Ooit, da's over 2,5 maanden.

Eén van de hoofdrolspelers tot nu toe is Laurent, hij heeft een eenmanszaak A.I.M en wordt in de volksmond Laurent Petrel genoemd. Maar Laurent kan echt veel meer dan alleen petrellen steken. Tot nu toe zorgde hij voor de nieuwe fundering, de riolering, de septische put, de petrellen, het optrekken van de ruwbouw, metsen, ... Maar bovenal is Laurent één van de mensen die mij uitermate op mijn gemak stelt. Op de goede momenten stelt hij mij gerust en zegt 'het komt wel in orde'. Dank je, Laurent!
En heb je hem nodig voor je eigen verbouwing, dan kun je hem contacteren op 0476/54.62.15

Vorige week had ik een weekje verlof en heb ik mee geholpen in het huis. Mijn bijdrage beperkt zich tot het minder intensieve werk, zoals afsteken van behangpapier, terras helpen uitgraven en een muur afsteken. Maar ik wou me niet laten kennen en heb vervolgens een bijdrage geleverd aan het afbreken van alle muren en pleisterwerk op de zolder. Honderd emmers puin heb ik naar beneden gedragen, met een overbelaste knie als gevolg. Uiteindelijk beslisten we dat we alles naar beneden zouden kieperen om het vervolgens op de container te scheppen. Uiterst efficiënt, maar niet zo burenvriendelijk. Wit stof vloog doorheen gans de Gentseaardeweg... Onze immer verdraagzame buurman Achiel vond dit toch beneden alle pijl. Een wit laagje stof bedekte zijn voortuintje, zijn voordeur en (omdat stof overal kruipt) zijn huis. En waarschijnlijk is het woensdag kuisdag, want zijn vrouw Elza had net gepoetst. Sorry, Achiel! De afbraakwerken zijn nu echt achter de rug, het zal niet meer gebeuren.De zolder, in een latere fase in te richten en af te werken

woensdag 4 april 2012

Lente in Wondelgem

Het is lente, de zon schijnt en dat maakt het werken op onze werf heel aangenaam. De bijbouw is gemetst. In de gaten komen grote glaspartijen. Het dak wordt een platdak, met een opstand die breed genoeg is om er een groendak van te maken.

De achterbouw in gevelsteen Wienerberger Iluzo

Dit is de petrelleconstructie om gans het boeltje recht te houden. Maandag mogen alle stuts weg en zullen de gaten in de gevel terug dichtgemaakt worden.Binnen werd de stabilisé gegoten, daarop komen alle buizen te liggen, vooraleer de PU-isolatie gespoten wordt.Maar naast al dat werken, genieten we vooral van de tuin en van het buiten zijn. Van onze fantastische 84-jarige buurman Achiel, kregen we een retrograsmachine. Onder zijn goedkeurend oog, reed ik voor het eerst in mijn Gentse leventje het gras af en spitte ik een stukje gras om in een moestuintje.