zondag 29 januari 2012

En we sloopten verder

Een maandje na de eerste afbraakwerken, staan we opnieuw voor een drastische keuze. De ruwbouwaannemer was van start gegaan. Hij zou de gaten maken voor de schuiframen. De ramen laten opmeten en bestellen, leek ons een cruciale fase in de verbouwing. Het duurt makkelijk 2 maanden vooraleer de ramen er effectief inzitten. De binnenafwerking kan pas echt van start gaan als het huis 'wind- en waterdicht' is, met ramen dus.
Enfin, met het maken van de gaten, bleek dat de achterbouw nogal in slechte staat was. De voegen kwamen los, de steen bleek niet van de beste kwaliteit te zijn, kortom: het had zijn beste tijd gehad. Het zou makkelijker zijn om het tegen de vlakte te gooien en de achterbouw opnieuw te zetten.
En zo geschiedde...


En we blijven het nog allemaal optimistisch bekijken. We zien meteen weer tal van mogelijkheden. Maar daarvoor hebben we eerst het advies van onze architect nodig ;-) De werken moeten toch binnen de grenzen van de wet blijven, he.

En voor we weggingen, deden we de deur dicht...
donderdag 12 januari 2012

De afbraak is begonnen

Eindelijk was het zover. We konden beginnen met de afbraak van schouw, kot en muren. Deze fase maakt meteen van je huis een werf. Een teken dat het echt begonnen is. We dachten van er een kleine week werk mee te hebben, maar het werden 2 dikke weken.Een aantal foute stellingen:
'We halen het vals plafondje eruit'
Al gauw merkten we dat het valse plafond niet zo vals was. Het was een gewapend betonnen gevaarte, met om de 20 cm een poutrel. Het was ten zeerste aangeraden om een gording bij te steken, zodat het dak niet zou gaan doorbuigen. Pas dan kon het plafond eruit. Beetje bij beetje zagen we een einde aan dit werk komen.
'We leggen een vloer op de bestaande vloer'
Door het geklop en het afbreken van tussenmuren, ontstonden al snel verzakkingen in de vloer. We stonden voor de keuze: zo verder doen of meteen de korte pijn en de ganse gelijkvloerse verdieping uitgraven. Het uitgraven geeft meteen weer een hoop voordelen. We kunnen veel vrijer kiezen welke afwerking we willen, de riolering, kleinere buizen, electriciteit en gas kunnen makkelijker gelegd worden, we kunnen kiezen voor vloerverwarming, ...
Wat heen en weer bellen met architect en ruwbouwaannemer en we stonden te scheppen en te graven, tot 30 cm onder vloerniveau.


Gelukkig hadden we voor al het werk veel hulp, groot en klein. Alvast een dikke merci aan iedereen die geholpen heeft. Of het nu was om containers te vullen, of om op de jongens te passen.

zaterdag 7 januari 2012

vrijdag 6 januari 2012

een nieuwe start

Op 12 oktober 2011 kochten we een halfopen bebouwing, gelegen in Wondelgem. Wondelgem of all places, zal je waarschijnlijk denken? Maar Wondelgem heeft tal van voordelen. Laat ik er maar enkele opsommen: het is van alle kanten met de fiets bereikbaar. Onze straat ligt aan het fietspad die loopt van de Muide tot in Mariakerke en het ligt vlakbij het fietspad en -brug die Wondelgem verbindt met het centrum. Er is veel openbaar vervoer (tram 1, een station, bussen), het is er rustig (je hoort er de vogeltjes fluiten), het heeft een klein beetje een dorpsmentaliteit, ... Nadelen? Het is vrij ver afgelegen van de autostrade, maar die hebben wij dan weer niet nodig. En de gemiddelde leeftijd van de plaatselijke bevolking ligt toch vrij hoog, maar dat zal zich mettertijd vanzelf oplossen.

Waarom zouden we verhuizen? We wonen toch in de mooiste straat van Gent? Ja, da's waar, maar toch...
We misten een tuin. En met 2 levendige, enthousiaste en ravottende zonen kan ik je garanderen dat een tuin een gemis is. Maar ook voor onszelf. Ik kijk er naar uit om buiten te kunnen eten, om wat te werken in de tuin, de moestuin omspitten, BBQ's organiseren voor vrienden.
Ons nieuwe huis heeft een tuin, een grote tuin (450 m²), zuidwest georiĆ«nteerd. Beter kan het niet.
Ons nieuwe huis moet ook nog volledig gerenoveerd worden. Muren uitkappen, plafondje uitbreken, vloeren uitgraven, nieuwe chauffage en vloerverwarming, nieuwe electriciteit, een badkamer en keuken installeren, vloeren leggen, dak vernieuwen en isoleren, ...

Via deze blog wil ik jullie op de hoogte houden van hoe de werken vorderen, welke keuzes we maken, hoe we het aanpakken. Veel leesplezier!